Jan Verschuren

organist

  Start Curriculum vitae Organist-titularis Concerten Registrant Repertoire Contact Bespeelde orgels Links Overzicht-homepage

 Aan de speeltafel TU te Eindhoven.

             Benoemingen     

             1978-1983 St. Willibrorduskerk, Mill.         

             1983-1987 St. Petruskerk, (basiliek) Boxmeer.

             1987-1998 Vervangingen, Boxmeer en Leiden.

             1998-        Universiteit Leiden.          

             2001-        Titularis, Hartebrugkerk Leiden.

           2006-        Technische Universiteit, Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Curriculum vitae

 

Jan Verschuren (1962) begon op tienjarige leeftijd met piano bij Kees Luyckx. Hij studeerde elektrotechniek aan de TU te Eindhoven en orgel bij Hub. Houët. Hij vervolgde zijn opleiding orgel bij Reitze Smits aan het Lemmensinstituut in Leuven en voltooide deze met een eerste prijs. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde hij – eveneens bij Reitze Smits – verder voor de graad ‘uitvoerend’ musicus.

Daarnaast nam bij deel aan interpretatiecursussen bij Jan-Willem Jansen aan het conservatorium van Toulouse en Michel Bouvard aan het conservatorium van Parijs.

In 1994 was hij finalist bij het nationaal orgelconcours in Leiden.

Orgelbespelingen voerden hem naar orgels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Hongarije en Italië. Hierbij wordt hij vaak vergezeld door zijn vaste registrant, Wim Goossens, waardoor bijzonder gevarieerde interpretaties van de orgelliteratuur gegeven kunnen worden.

Hiernaast maakte hij Cd-opnamen en trad hij op voor de radio.

In mei 2000 werkte hij samen met organist Leon van den Brand mee aan een Smits-orgeltocht in het Land van Ravenstein en het Land van Cuijk.

In hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd het slotconcert van het orgelfestival in Toruñ (Polen) te geven en in 2001 trad hij in aanwezigheid van Koningin Beatrix op bij de opening van 'Rotterdam, culturele hoofdstad van Europa'.

Naast soloconcerten geeft hij ook optredens met leden van het Nederlands Kamerkoor en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2005 gaf hij op uitnodiging een orgelconcert in Kerkrade voor de Vrienden van het Wereld Muziek Concours. Bij de officiële viering van het 800 jarig bestaan van de Orde van de Franciscanen op 16 april 2009 was hij uitgenodigd te concerteren op het Adema-Philbert orgel van de Mozes en Aäron Kerk in Amsterdam.

Als organist begeleidt Jan vooraanstaande gemengde- en mannenkoren uit Nederland in binnen- en buitenland.

Jan Verschuren volgde in 2001 Folkert Grondsma op als organisttitularis van de Hartebrugkerk in Leiden. Daarnaast is hij eerder in 1998 aangesteld als Universiteitsorganist aan de Universiteit van Leiden. In die laatste hoedanigheid bespeelde hij begin 2005 het beroemde Van Hagerbeerorgel van de Leidse Pieterskerk tijdens de verlening van het eredoctoraat aan Koningin Beatrix.

In 2006 werd hij tevens benoemd tot Universiteitsorganist van de Technische Universiteit Eindhoven.

In April 2002 is Jan Verschuren onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique des Arts-Sciences-Lettres de Paris als waardering voor het uitdragen van de Franse orgelmuziek.